الياس هيوه چي در جمع فعالان فرهنگ و رسانه با اشاره به نامگذاري سال جديد با عنوان فرهنگ و اقتصاد با عزم ملي و مديريت جهادي گفت: مقام معظم رهبري با درايت و تدبير اين نام را برگزيدند زيرا كه اقتصاد و فرهنگ دو مسئله حياتي براي توسعه يك كشوراست.فرهنگ حتي مهم تر از اقتصاد است چون براي اقتصاد هم فرهنگ لازم است. اگر فرهنگ اقتصادي داشته باشيم مي توانيم بهتر رشد كنيم.
وي اقتصاد را دغدغه همه دانست و افزود : در كنار اقتصاد ، فرهنگ مقوله اي مهم است اگر فرهنگ خود را رشد ندهيم داشته هاي ديگر مان هم زير سئوال مي رود. در فرهنگ جا براي كار بسيار زياد است. متاسفانه ما به مرور زمان دچار فقر فرهنگي شديم نسل جديد با فرهنگ وآداب و رسوم گذشته خود آشنا نيست و يا نمي داند.
وي اظهار داشت : در گذشته پدران و مادران ما در مقوله تربيتي از اشعار مختومقلي و كمينه و گوراوغلي و . . . مثال مي آوردند و براي هدايت درست فرزندان خود از سخنان حكيمانه بزرگان تركمن بهره مي بردند اما نسل جديد با اين مسئله بيگانه است اگر از دانش آموزان دبيرستان بپرسيد يوسف احمد كيست؟ نمي دانند پاسخ درست بدهند.
هيوه چي تاكيد كرد: ما ظرفيت فرهنگي بالايي داريم كه اميدوارم با فعاليت تشكل هاي مردمي اين ظرفيت ها در جامعه ديده شود. خواسته ي ما اين است كه اين فرهنگ كه در حال فراموشي است را زنده نگهداريم.
وي افزود:امروزه در يك نوع خلا فرهنگي به سر مي بريم. اين خلا فرهنگي را بايد به شيوه هاي درست پر كنيم . تشكل ها مي توانند آن را پر كنند. مي توانيم از ديگر تشكل هاي فعال الگوبرداري كنيم همه ما يكي هستيم از ظرفيت هاي ميراث و بنياد مختومقلي گنبد بهره ببريم.
هيوه چي گفت : اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان باني و مسئول فعاليت هاي هنري و ادبي است. از ارشاد درخواست مي كنيم كه مكاني براي تشكل ها اختصاص دهند و آنها را در چتر حمايتي خود قرار دهند تا شاعران و نويسندگان و علاقمندان و در آنجا صحبت كنند و فعاليت هاي خود را انجام دهند .
فرماندار آق قلا تصريح كرد: من از حضور شما بسيار خوشحالم شهرستان آق قلا شاعران و نويسندگان و چهرهاي قوي و برجسته اي دارد فقط لازم است حمايت شوند . ما اين مهم را انجام مي دهيم. از ارگانهاي ذي ربط مي خواهيم كه وظيفه شان را در اين قبال انجام دهد .
وي افزود: اگر تيم فرهنگ و ارشاد يك شهرستان از نيروهاي بومي و شايسته آن شهرستان باشند بهتر مي توانند خدمت كنند و كارها را به پيش ببرند. . چرا كه شناخت و آگاهي آنها بيشتر است و نسبت به منطقه خود دلسوزتر است. به هر حال نبايد بايستيم شما فعالان در نزد ما حتما جايگاه ويژه اي داريد . اداره ارشاد براي شماست تا فرهنگ را رشد و رونق دهيد. به عملكرد ارگانهاي فرهنگي شهرستان نظارت دقيق خواهيم كرد تا چه حد از خوشان مايه مي گذارند .
هيوه چي گفت: در زمينه فرهنگ بايد ديدگاهها وسيع باشد . در شهرستان آق قلا ظرفيت فرهنگي بقدري بالاست كه از هر كانال ميتوان وارد شد. جا براي فعاليت زياد است.
در آق قلا مجمع خيرين سلامت فعاليت خوبي دارد و براي سلامت افراد جامعه هزينه هاي ميليوني صرف مي كنند. در زمينه فرهنگ هم اينگونه عمل كنيم. اساسا چرا از خيرين فرهنگي استفاده نكنيم. در زمينه فرهنگ هم كساني هستند كه دغدغه فرهنگي دارند و مي توانند كمك كنند .
فرماندار آق قلا اضافه كرد: اگر فعالان فرهنگ و ادب و هنر حمايت شوند و از نظر مالي پشتوانه داشته باشند ميتوانند بهتر و قويتر فعاليت كنند . جايگاه و مكان مخصوص حتما لازم است براي اين مهم اداره ارشاد را تكليف مي كنيم كه به شما مكان در نظر بگيرد . اگر باني ارشاد ميخواهد موفق باشد بايد فعالان را حمايت كند و با درك فرهنگي بالا شرايط و بستر حضور مستمر فعالان را ايجاد كند.
هيوه چي تصريح كرد: من به فرهنگ قومي اهميت مي دهم . در نزد ما از گذشته توانمندي هايي بوده است كه الان كمرنگ شده . در گذشته پدران و مادران از پندهاي مختومقلي ايشان ها استفاده مي كردند اما مادران و پدران آينده آن را نمي دانند اساسا يكي از اهداف اين تشكل ها اين باشد كه آن را به ميان خانواده ها ببرند .
وي افزود: فضاي مجازي يك امكان و فرصت است. براي استفاده از اطلاعات فرهنگ لازم است. بزهكاري ها ناهنجاري هاي اجتماعي نگران كننده است . خلا فرهنگي فاصله ها را زياد مي كند. اگر خلا نباشد اين ناهنجاريها پايين مي آيد.
هيوه چي گفت: براي فرزندان مان هيچ الگو نمي دهيم تا در ذهن خود پرورش بدهد. متاسفانه آن الگو نيست اگر از يك نوجوان بپرسيد الگوي شما كيست نمي داند. بايد مسير را درست جلو برويم متاسفانه جامعه به اين مسير كشيده مي شود . هنجاريها نسل جوان را تهديد مي كند . وقتي خلا فرهنگي باشد الگو نباشد الگوي بد جاي آن را مي گيرد .
فرماندار آق قلا اظهار داشت : فرهنگ ما غني و قوي است ولي قدر آن را نمي دانيم اگر قدر بدانيم در همه جهات مي توانيم استفاده كنيم. تربيت خانوادگي پايه و اساس است اگر پدر و مادر درست تربيت نكند جوان به مسير درست نمي رود. رفتارهايي كه گاهي اوقات در عروسي ها و در مجالس اتفاق مي افتد با فرهنگ ما همخواني ندارد. تقصيرجوانان هم نيست تقصير ماست كه به او خوراك فرهنگي نداديم و درست تربيت نكرديم. بسياري از جونان ندانسته حركت مي كنند. وقتي ظرفيت ها را بشناسيم اميدوار مي شويم در حاشيه نبايد بنشينيم بلكه در متن باشيم و به ميدان بياييم فعاليت كنيم . در هر حوزه اي كه فعاليت مي كنيم فرهنگ آن را نيز داشته باشيم.